Ser wymaga specjalnych warunków przechowywania.W przypadku niewłaściwego przechowywania produkt może ulec starzeniu i stracić swój smak i aromat.
Sery najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze od zera do sześciu stopni Celsjusza.Idealnym miejscem jest przegroda na owoce i warzywa, a najmniej pożądanym półki na drzwiach.
Wilgotność powinna wynosić około 85-90%, w przeciwnym razie produkt szybko wyschnie.Zbyt wysoka wilgotność może powodować rozwój pleśni.
Ser nie powinien być przechowywany obok żywności o silnym zapachu (np. cebuli lub czosnku), ponieważ może wchłaniać nadmierne aromaty.
Nie jest dobrym pomysłem przechowywanie sera na drzwiach lodówki.
Zdjęcie: freepik.com/freepik.
Pergamin do pieczenia lub folia mogą pomóc chronić ser przed powietrzem i wysychaniem.Produkt należy szczelnie owinąć tymi materiałami i zakleić krawędzie taśmą, aby zapobiec przedostawaniu się tlenu.
Zawinięty w papier kawałek sera należy umieścić w szklanym pojemniku z hermetyczną pokrywką.Pojemniki na żywność wykonane z dobrego plastiku spożywczego są doskonałe.
Wcześniej hostessy dowiedziały się, jak można chronić lustro w łazience przed zaparowaniem.
.