Strona głównaPyszne przepisyNigdy tego nie rób, aby uniknąć zepsucia borowików

Nigdy tego nie rób, aby uniknąć zepsucia borowików

Podpowiemy Ci, jak wybierać grzyby od etapu ścinania ich w lesie do zbioru w domu.W ten sposób produkt będzie nie tylko zdrowy i smaczny, ale także bezpieczny do spożycia.

Jak prawidłowo czyścić borowiki

  • Po ścięciu grzybów w lesie, dokładnie sprawdź je pod kątem widocznych uszkodzeń strukturalnych, śladów owadów lub zgnilizny.
  • Następnie należy przystąpić do czyszczenia trzonu.Najniższa część powinna być całkowicie usunięta ze względu na duże nagromadzenie brudu.Miejsce cięcia jest badane pod kątem obecności przejść robaków.Jeśli są one w dużych ilościach, grzyb lepiej wyrzucić.
  • Kolejnym etapem jest inspekcja dolnej części kapelusza.Należy ją dokładnie oczyścić z igieł, mchu i trawy.
  • Grzyby Porcini należy umyć zaraz po przyjeździe do domu.Należy użyć chłodnej bieżącej wody i małego pędzelka.
  • Moczenie borowików nie jest konieczne, zaszkodzi jedynie smakowi i strukturze produktu.
  • Następnie grzyby są suszone za pomocą ręcznika lub papieru.

Czyszczenie borowików do suszenia

Produkt jest dokładnie czyszczony z brudu za pomocą szczotki.Jest również wycierany szmatką lub wilgotnym ręcznikiem.W żadnym wypadku nie torturuj grzybów, wchłaniają wilgoć jak gąbka.Lepiej jest zbierać grzyby z dala od osiedli i dróg: produkt pochłania szkodliwe substancje.

Zabrania się spożywania grzybów osobom o słabym żołądku i indywidualnej nietolerancji.Nie wolno również podawać ich małym dzieciom.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten