Przed gotowaniem należy dobrze wiedzieć, które produkty spożywcze zdecydowanie należy myć, a które nie.Niewłaściwe przetwarzanie może prowadzić do namnażania się niebezpiecznych bakterii i zepsucia potrawy.Przyjrzyjmy się podstawowym zasadom mycia różnych produktów spożywczych w kuchni.
Po pierwsze, nigdy nie wolno myć mięsa i drobiu.Na ich powierzchni znajduje się wiele bakterii, które rozprzestrzenią się po całej kuchni, gdy je umyjesz.Więc nie martw się – obróbka cieplna z czasem je zabije.
Po drugie, nie należy również myć makaronu.Spowoduje to wypłukanie skrobi potrzebnej do gotowania.Zanurz makaron natychmiast we wrzącej wodzie.
Po trzecie, nie myj jajek – bakterie mogą przedostać się przez pory skorupki.
Po czwarte, grzyby są tylko płukane i wycierane przed gotowaniem.Bez zanurzania w wodzie!
Po piąte, należy zawsze myć warzywa, owoce, ryż i puszki.
To, jak ostrożnie wybieramy i obchodzimy się z żywnością, determinuje ostateczny rezultat.Nieostrożność może prowadzić do zatrucia pokarmowego i innych nieprzyjemnych konsekwencji.Dlatego tak ważne jest, aby znać i ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących obchodzenia się z różnymi składnikami, ich mycia, czyszczenia i krojenia.Dotyczy to zarówno żywności świeżej, jak i konserwowanej, a także gotowanej.