Zanim wyrzucisz skorupki jajek po ich użyciu, warto pomyśleć o ich ponownym wykorzystaniu.Krucha skorupka może być przydatna w różnych sytuacjach – od uprawy sadzonek po pielęgnację roślin.Przyjrzyjmy się 10 popularnym sposobom wykorzystania skorupek jaj w codziennym życiu.
Po pierwsze, dzięki skorupom możliwe jest leczenie roślin przeciwko niektórym chorobom , takim jak czarna nóżka.
Po drugie, skorupa jest dobrym nawozem organicznym zawierającym wapń i pierwiastki śladowe.Jest dobry jako płynny nawóz i suchy proszek.
Po trzecie, proszek z muszli pomaga zwalczać szkodniki – ślimaki, pchły krzyżowe.Duże kawałki odstraszają krety i ryjówki.
Po czwarte, skorupki jaj mogą być używane do rozluźnienia i poprawy struktury ciężkich gleb gliniastych.W tym celu są one kruszone i dodawane do gleby.
Po piąte, skorupy są używane do produkcji mąki, która jest używana do odtleniania kwaśnych gleb , stosowana podczas kopania lub w dołach.
Po szóste, skorupy mogą być używane do ściółkowania gleby w celu ochrony przed chwastami.
Po siódme, duże kawałki używane jako drenaż w doniczkach i do sadzenia.
Po ósme, muszle można dodawać do kompostu , aby poprawić jego strukturę.
Po dziewiąte, sadzonki mogą być hodowane w skorupkach.
Po dziesiąte, jego mąka przyspiesza kiełkowanie nasion.
Według ekspertów skorupa jest przydatnym materiałem do ogrodu i ogrodu warzywnego, którego nie należy wyrzucać.