Strona głównaPyszne przepisyUlubione danie Włochów i nie tylko: zrób lasagne - proste i bardzo...

Ulubione danie Włochów i nie tylko: zrób lasagne – proste i bardzo smaczne

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie lasagne.W szczególności można dodać szpinak, pieczoną czerwoną paprykę, pory, pesto, ricottę, pieczarki, cukinię lub użyć chudego mielonego kurczaka lub indyka.

Przepis krok po kroku na włoską lasagne

  • Czas : 1 godzina i 20 minut.
  • Porcje: 8.

Składniki na bazę:
– 800 – 900 gramów mielonego mięsa cielęcego;
– 1 szklanka soku pomidorowego lub sosu pomidorowego do smaku;
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– 1 cebula;
– 3 ząbki czosnku;
– 2 łodygi selera naciowego;
– 100 mililitrów czerwonego wytrawnego wina;
– 300 gramów twardego sera;
– 70 gramów parmezanu;
– 15 – 16 płatów lasagne;
– 3 gałązki bazylii do podania;
– sól i pieprz do smaku.

Do sosu beszamelowego potrzebne są :
– 800 mililitrów – 1 litr mleka;
– 80-100 gramów masła (+20 gramów do natłuszczenia formy);
– 80 – 100 gramów mąki;
– Ćwierć łyżeczki mielonej lub startej gałki muszkatołowej;
– 1 – 2 szczypty soli.


Farsz może być zrobiony z czego tylko chcesz / Unsplash photo.

Gotowanie :

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zacznij przygotowywać sos beszamelowy.Rozpuść 80-100 gramów masła na patelni lub patelni do smażenia i dodaj taką samą ilość mąki, smaż wszystko razem przez 3 minuty.
  2. Wlej 0,8 – 1 litra zimnego mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.Na tym etapie ważne jest energiczne mieszanie sosu trzepaczką.
  3. Dusić sos, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji płynnej śmietany.Dodać odrobinę soli do smaku i ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.
  4. Do sosu bolognese pokroić w drobną kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku.Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek i smażyć cebulę i czosnek przez kilka minut, aż cebula będzie miękka.
  5. Łodygi selera obrać z grubych włókien i pokroić w cienkie plasterki.Dodaj na patelnię z cebulą i smaż wszystko przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Następnie dodaj 800 – 900 gramów mielonego mięsa i rozbij je na małe kawałki drewnianą łopatką.Mięso powinno się ugotować i równomiernie przyciemnić.Dodaj 100 mililitrów czerwonego wytrawnego wina i gotuj na parze przez 5 minut.
  7. Wlej 1 szklankę soku pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 do 10 minut, pozwalając sosowi odparować o połowę.Zamiast soku pomidorowego można użyć sosu pomidorowego – domowego lub kupionego w sklepie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Zetrzyj 300 gramów twardego sera na dużej tarce.Weź prostokątne ceramiczne naczynie do pieczenia.Posmaruj je 20 gramami masła.Rozprowadź niewielką ilość sosu beszamelowego na dnie formy.
  9. Rozłóż płaty lasagne tak, aby jak najbardziej przykryły dno formy.Rozprowadź na nich równomiernie jedną trzecią sosu bolognese za pomocą łyżki lub szpatułki.
  10. Dodaj niewielką ilość sosu beszamelowego, tak aby był równomiernie rozprowadzony po obwodzie formy.Posyp równomiernie jedną trzecią startego sera.
  11. Przykryj płatami lasagne i powtórz procedurę montażu 2 – 3 razy w zależności od wysokości formy.Ostatnią warstwę płatów lasagne polać mlecznym sosem beszamelowym i posypać 70 gramami drobno startego parmezanu.Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 – 50 minut, aż pojawi się pyszna brązowa skórka.
  12. Wyjmij gorącą lasagne z piekarnika i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje i podawaj z listkami bazylii i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten