Znamy tradycyjny rodzaj włoskiej pizzy – jest okrągła, z luźnymi bokami i dużą ilością sera.Proponujemy odejście od utartych standardów i przygotowanie leniwej wersji tej pyszności.
Pizza na ptysiu to świetna przekąska zarówno na zwykły, jak i świąteczny stół.Składniki można modyfikować, aby dopasować je do własnych upodobań i zapełnić lodówkę.
Przepis na leniwą pizzę na ptysiu
- Czas: 15 minut.
- Porcje: 6.
Składniki:
– ciasto francuskie;
– 100 gramów salami;
– 80 gramów jamonu;
– 200 gramów twardego sera;
– oliwa z oliwek;
– sos pomidorowy;
– jajko do smarowania;
– rukola;
– pomidory;
– ocet balsamiczny.
Przygotowanie:.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Przykryj blachę do pieczenia warstwą pergaminu do pieczenia.Posmarować oliwą z oliwek.
- Rozłóż starty ser, ułóż plasterki salami i jamon, ponownie salami.Posmaruj wszystko sosem pomidorowym.
- Następnie ponownie rozłożyć starty twaróg, przykryć wszystko ciastem.
- Posmaruj jajkiem i piecz przez 15 minut w piekarniku.
- Gotowe upieczone ciasto odwrócić, ułożyć liście rukoli, plastry pomidora, które (w razie potrzeby) można ułożyć na przemian z mozzarellą.
- Skropić balsamicznym i podawać.
Smacznego!
.