Terapeutka Olga Lushnikova w rozmowie z SM.News podała zalecenia, jak wybrać odpowiednią dietę, aby nie zaszkodzić zdrowiu.
W szczególności ostrzegała przed spożywaniem żywności o niskiej zawartości tłuszczu, takiej jak masło o obniżonej zawartości tłuszczu.Według niej takie masło zawiera niebezpieczne tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko raka i miażdżycy.
Co więcej, ogólnie rzecz biorąc, odtłuszczone produkty spożywcze są niezwykle szkodliwe.Prowadzą do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi i wywołują poważne patologie.Taka dieta ma negatywny wpływ na nastrój, odporność i funkcje seksualne, zauważa dr Lushnikova.
Wyjaśnia, że tłuszcze odgrywają kluczową rolę we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i produkcji 'prawidłowego’ cholesterolu.Dlatego, gdy tłuszcze są całkowicie wyeliminowane z diety, organizm zaczyna produkować cholesterol w nadmiarze.
Tak więc, podsumowuje lekarz ogólny, dieta musi koniecznie zawierać pokarmy o wystarczającej zawartości zdrowych tłuszczów – jest to klucz do zapobiegania wielu niebezpiecznym chorobom.