Strona głównaPyszne przepisyJak sushi, tylko lepiej: zrób japońskie onigiri z tuńczykiem - nawet dziecko...

Jak sushi, tylko lepiej: zrób japońskie onigiri z tuńczykiem – nawet dziecko może to zrobić

Onigiri to tradycyjne japońskie danie z gotowanego, solonego ryżu zawiniętego w suszone wodorosty nori i wypełnionego różnymi nadzieniami.UNESCO wpisało nawet to popularne uliczne jedzenie na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Japonii.

W tym przepisie sugerujemy przygotowanie onigiri z tuńczykiem.Można go jednak zastąpić łososiem, awokado lub warzywami.Dodatki można dobrać tak, aby odpowiadały wszystkim gustom.

Onigiri z tuńczykiem: przepis krok po kroku

  • Czas: 20 minut.
  • Porcje : 2.

Składniki :
– 185 gramów tuńczyka z puszki w oleju;
– 2 łyżki majonezu;
– 1 łyżka sosu Sriracha;
– 1 łyżka sosu sojowego;
– 2 filiżanki ryżu do sushi;
– Arkusze Nora.


Zaskocz swoich bliskich, gotując onigiri / Zdjęcie Unsplash.

Gotowanie:.

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie wlej odsączonego tuńczyka, japoński majonez, sos Sriracha i sos sojowy do małej miski.Wszystko razem dobrze wymieszaj.
  • Zwilż ręce wodą, aby nic się do nich nie przykleiło.Następnie weź kawałek ryżu, zrób wgłębienie w środku i włóż nadzienie – powinno być trzy razy mniejsze niż owsianka.
  • Uformuj ryż tak, aby przykrył cały farsz.Ostrożnie uformuj trójkąt.
  • Przyklej paski zadziorów do gotowego onigiri.Podawać z sosem sojowym.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten