Strona głównaCiekawyTłuczone ziemniaki będą delikatne i aromatyczne: 8 sekretów gotowania od szefów kuchni...

Tłuczone ziemniaki będą delikatne i aromatyczne: 8 sekretów gotowania od szefów kuchni dla smakoszy

Puree ziemniaczane to uniwersalna i łatwa w przygotowaniu przystawka.Zwykle gotuje się je raz, ponieważ schłodzone i podgrzane tłuczone ziemniaki tracą swój smak.Ale jeśli masz resztki tłuczonych ziemniaków, możesz je wykorzystać do zrobienia zapiekanek, placków lub krokietów.Aby puree było naprawdę smaczne i delikatne, warto wziąć pod uwagę kilka niuansów.

Przeanalizujmy 8 podstawowych wskazówek dotyczących przygotowywania doskonałego puree ziemniaczanego o odpowiedniej konsystencji i smaku.Przestrzegając tych prostych zaleceń dotyczących wyboru ziemniaków, metod gotowania, dodawania mleka i masła, z pewnością przygotujesz doskonałe puree ziemniaczane.A danie to można łączyć z niemal wszystkim – mięsem, rybami, warzywami, a nawet owocami.A więc!

Po pierwsze, zaleca się użycie większej ilości starszych ziemniaków , ponieważ mają one więcej skrobi.Dzięki temu zacier będzie lekki.

Po drugie, ziemniaki powinny być dokładnie obrane z 'oczek’ i pokrojone w kostkę.Dzięki temu ugotują się szybciej i bardziej równomiernie.

Po trzecie, ziemniaki należy gotować tylko we wrzącej, osolonej wodzie.Wtedy będą całkowicie ugotowane.

Po czwarte, możesz dodać zioła, czosnek lub cebulę do wody podczas gotowania dla smaku.

Po piąte, masło i mleko dodane do puree powinny mieć temperaturę pokojową.W przeciwnym razie kolor i smak zostaną zepsute.

Po szóste, woda powinna zostać odsączona po ugotowaniu, a ziemniaki powinny wyschnąć.

Po siódme, ziemniaki należy dobrze rozgnieść tłuczkiem lub przetrzeć przez sito.

Po ósme, sól lepiej dodać do tłuczonych ziemniaków, gdy są gotowe, aby były bardziej miękkie.

Postępując zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, masz gwarancję osiągnięcia dobrych wyników – twoje tłuczone ziemniaki będą bardzo smaczne.Kluczem – jest chęć uczenia się i nie poddawania się w obliczu chwilowych niepowodzeń w gotowaniu.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten