Folia, której już używałeś lub którą znalazłeś w słodyczach i czekoladkach, jest zwykle wyrzucana jako niepotrzebna.Materiał ten ma jednak inne przydatne zastosowania! Zebraliśmy 5 oryginalnych sposobów na ponowne wykorzystanie folii, o których powinna wiedzieć każda gospodyni.
Po pierwsze, zmatowiałe z czasem srebro można łatwo wyczyścić folią aluminiową.Potnij folię na małe kawałki, włóż do pojemnika ze srebrnymi sztućcami, dodaj sodę oczyszczoną i zalej gorącą wodą.Po 10-15 minutach srebro będzie lśniło jak nowe.
Po drugie, aby naostrzyć tępe nożyczki , złóż folię w kilka warstw i tnij nimi.Folia aluminiowa doskonale naostrzy ostrza.
Po trzecie, folia czekoladowa może być używana do utrzymywania świeżości kanapek poprzez owijanie ich przed spożyciem.Ciasta, pączki i inne produkty mączne również dobrze zachowują swój kształt.
Po czwarte, jeśli zabraknie folii do pieczenia , można ją z powodzeniem zastąpić aluminiowym opakowaniem po tabliczce czekolady.Nada ona mięsu, warzywom i wypiekom rumianą skórkę.
Po piąte, cienka folia może być używana do tworzenia ozdób świątecznych, kartek wymiarowych i innych rękodzieł origami.Bardzo dobrze zachowuje swój kształt.