Jakie pokarmy mogą poprawić nastrój i dodać pozytywności – tak doktor nauk medycznych, lekarz-gastroenterolog Darya Utyumova powiedziała dziennikarzom Izwiestii.
Według eksperta nastrój jest regulowany przez specjalne substancje biologicznie czynne – neuroprzekaźniki.Stymulują one uwalnianie 'hormonów radości’ w organizmie, takich jak serotonina i dopamina.Jednak wraz ze stresem, brakiem snu i złą dietą poziom tych korzystnych substancji spada.
Aby tego uniknąć, dr Utyumova zaleca codzienne włączanie do diety pokarmów pobudzających.Należą do nich mięso z kurczaka, wołowina, tłuste ryby, wodorosty, banany, orzechy i ciemna czekolada.Są bogate w aminokwasy, witaminy z grupy B i zdrowe tłuszcze – związki, które poprawiają układ nerwowy i nastrój.
Zielona herbata, woda z cytryną, napój imbirowy, sok z granatu, kawa i kakao również mają pozytywny wpływ na samopoczucie emocjonalne.Pomagają się zrelaksować, zebrać i skoncentrować.
Regularne spożywanie tych pokarmów i napojów sprawi, że poczujesz się czujny i wesoły każdego dnia, powiedział ekspert.