Specjaliści Rospotrebnadzor opublikowali na swoim kanale Telegram notatkę o tym, jak wybrać wysokiej jakości świeże ryby.Agencja radzi zwrócić uwagę na kilka znaków.
W sumie eksperci identyfikują cztery oznaki świeżości ryb.Powinna mieć błyszczące, czyste i lekko wilgotne łuski.Warto również zwrócić uwagę na oczy owoców morza – w świeżym będą one jasne, przezroczyste i wypukłe.
Kolejną oznaką świeżości ryby są skrzela.Eksperci twierdzą, że powinny one mieć głęboki czerwony kolor.Szare, a nawet poczerniałe skrzela wskazują, że owoce morza były wystawione dłużej niż powinny.
Ponadto, aby sprawdzić świeżość ryby, można ją wyczuć.Tusza owoców morza powinna być jędrna, wolna od śluzu i ciemnych plam.W tym przypadku najbardziej oczywistą oznaką braku ryby jest charakterystyczny śmierdzący zapach.
Wcześniej Rosselkhoznadzor wykrył ogromną partię zafałszowanych konserw rybnych.Do ich produkcji użyto taniej sardynki zamiast saira.