Strona głównaCiekawyJak doświadczone gospodynie domowe przedłużają trwałość kapusty: 5 skutecznych sposobów

Jak doświadczone gospodynie domowe przedłużają trwałość kapusty: 5 skutecznych sposobów

Kapusta – nieoceniona rezerwa przydatnych witamin, które można zachować do wiosny.Chrupiące śnieżnobiałe kolby, gotowane po długim przechowywaniu, zachowują wszystkie swoje użyteczne właściwości i doskonały smak.Ale aby zadowolić rodzinę witaminową ucztą w zimie, należy zadbać o właściwe przechowywanie tego cennego warzywa.

Zaopatrzenie się w zdrową kapustę na zimę to świetny pomysł.Jednak w przypadku długoterminowego przechowywania należy wziąć pod uwagę kilka ważnych niuansów.Jaką kapustę wybrać, w jakiej temperaturze ją przechowywać i dlaczego dobra wentylacja piwnicy jest tak ważna? Odpowiedzi na te proste pytania pozwolą ci zachować swój warzywny skarb aż do nowych zbiorów.Przygotowaliśmy 5 ważnych wskazówek, jak prawidłowo przechowywać kapustę, aby przez całą długą zimę cieszyć się jej soczystością i witaminami.

Po pierwsze, wybierz późno i średnio dojrzewające odmiany kapusty , aby utrzymać je dłużej – Zimovka, Amager, Kolobok, Sakharnaya Golova.Taka kapusta zachowa soczystość aż do wiosny.Do kwaszenia zaleca się kupowanie i przechowywanie takich średnio dojrzewających odmian, jak Nadieżda, Podarok lub Slava 1305.

Po drugie, do przechowywania należy wybierać tylko silne, zdrowe, nieuszkodzone kiełki.Przed przechowywaniem należy je wysuszyć i usunąć górne liście.

Po trzecie, zadbaj o dobrą wentylację podczas przechowywania.I nie umieszczaj owoców obok kapusty, ponieważ wytwarzany przez nie etylen psuje liście: banany i jabłka nie są odpowiednimi sąsiadami dla kapusty.

Po czwarte, optymalne jest przechowywanie kapusty w temperaturze od 0 do +1 stopnia.Poniżej -2 stopni szybko traci świeżość.A powyżej +5 stopni zaczyna gnić.

Po piąte, należy utrzymywać wilgotność między 80-90%.W przeciwnym razie górne liście zwiędną lub rozwinie się szara zgnilizna.

Postępując zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, można zachować świeżość kapusty aż do nowego sezonu!

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten