Ukha to popularna zupa rybna z warzywami i przyprawami, którą można gotować zarówno w kotle, jak i w domu w garnku.Przygotowuje się ją zarówno z głów i ogonów ryb, jak i z kawałków filetów rybnych.
Kanał 24 przygotował dla ciebie przepis na ukha z ogonów i głów ryb, które zwykle pozostają po filetowaniu.
Przepis na ukha
- Czas: 2 godziny.
- Porcje: 6.
Składniki:
– 1 kilogram rybich ogonów i głów (można też użyć filetów);
– 1-2 ziemniaki;
– 1 marchewka;
– korzeń selera;
– kilka gałązek pietruszki;
– cebula;
– goździki;
– liść laurowy;
– ziele angielskie;
– kolendra mielona;
– sól;
– 2-3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:.
- Wlej 2 litry wody do dużego rondla, dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do wrzenia.Przekrój korzeń selera na pół i natychmiast dodaj do wody z przyprawami.
- Dokładnie umyj i oczyść wszystkie warzywa.Pokrój marchewki w krążki, cebulę w grubsze kawałki i dodaj do garnka.
- Po 15 minutach aktywnego gotowania wyjmij seler i liść laurowy z wody.Dodaj do garnka ziemniaki pokrojone w kawałki i wyjmij ugotowaną cebulę.
- Wyciśnij czosnek do zupy.Po 15 minutach dodaj do warzyw rybę.
- Zmniejsz ogień i gotuj ucho bez mieszania.Po 20 – 25 minutach gotowania domowe ucho będzie gotowe.Pozostaw na 10-15 minut pod przykryciem.
- Wyjmij z zupy ogony i głowy ryb, odcedź i podawaj.Można również nie odcedzać zupy.
- Gotową domową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
.