Strona głównaPyszne przepisyChrupiąca delikatność w każdym kęsie: sekret wystawnej pieczonej ryby od Jamiego Olivera

Chrupiąca delikatność w każdym kęsie: sekret wystawnej pieczonej ryby od Jamiego Olivera

Ryba nie będzie przesuszona, delikatna i soczysta.Sekretem słynnego brytyjskiego szefa kuchni jest sos na bazie suszonych pomidorów i oleju słonecznikowego z tych samych pomidorów.

Ryba według przepisu Jamiego Olivera

  • Czas : 45 min.
  • Porcje : 2.
  • Składniki :
    – 2 filety z białej ryby;
    – 2 łyżki oleju;
    – Pół łyżeczki kopru włoskiego;
    – 10 suszonych pomidorów;
    – 3 ząbki czosnku;
    – pół cytryny;
    – 1 łyżka octu balsamicznego;
    – 3 łyżki parmezanu;
    – pół czerwonej papryczki chili;
    – 1 pęczek zielonej bazylii;
    – 1,5 szklanki bułki tartej;
    – 2 sardele w puszce;
    – 2 gałązki rozmarynu;
    – sól, mielony czarny pieprz do smaku.

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Opłucz filety i osusz papierowym ręcznikiem.
    2. Wlej olej roślinny do formy do pieczenia, dodaj sól, pieprz i nasiona kopru włoskiego.Umieść filety i dobrze obtocz je w oleju i przyprawach ze wszystkich stron.Umieścić w rozgrzanym piekarniku na 5 minut.
    3. W blenderze lub robocie kuchennym wyślij sok i skórkę z cytryny.Dodaj suszone pomidory, trochę oleju z pomidorów, 2 ząbki czosnku, ocet balsamiczny, liście bazylii i parmezan.Ubij wszystko razem, aż utworzy się krem.Wyjmij rybę z piekarnika i posmaruj ją sosem.
    4. W tym samym robocie kuchennym ubij bułkę tartą z anchois, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą mielonego czarnego pieprzu.Rozłóż mieszankę równomiernie na rybie.Umieść gałązkę rozmarynu na każdym filecie i skrop odrobiną oleju roślinnego.
    5. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż będą chrupiące i złociste.

    .

    Łukasz Simon
    Łukasz Simon
    Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
    RELATED ARTICLES

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Am beliebtesten