Ryba nie będzie przesuszona, delikatna i soczysta.Sekretem słynnego brytyjskiego szefa kuchni jest sos na bazie suszonych pomidorów i oleju słonecznikowego z tych samych pomidorów.
Ryba według przepisu Jamiego Olivera
Składniki :
– 2 filety z białej ryby;
– 2 łyżki oleju;
– Pół łyżeczki kopru włoskiego;
– 10 suszonych pomidorów;
– 3 ząbki czosnku;
– pół cytryny;
– 1 łyżka octu balsamicznego;
– 3 łyżki parmezanu;
– pół czerwonej papryczki chili;
– 1 pęczek zielonej bazylii;
– 1,5 szklanki bułki tartej;
– 2 sardele w puszce;
– 2 gałązki rozmarynu;
– sól, mielony czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Opłucz filety i osusz papierowym ręcznikiem.
- Wlej olej roślinny do formy do pieczenia, dodaj sól, pieprz i nasiona kopru włoskiego.Umieść filety i dobrze obtocz je w oleju i przyprawach ze wszystkich stron.Umieścić w rozgrzanym piekarniku na 5 minut.
- W blenderze lub robocie kuchennym wyślij sok i skórkę z cytryny.Dodaj suszone pomidory, trochę oleju z pomidorów, 2 ząbki czosnku, ocet balsamiczny, liście bazylii i parmezan.Ubij wszystko razem, aż utworzy się krem.Wyjmij rybę z piekarnika i posmaruj ją sosem.
- W tym samym robocie kuchennym ubij bułkę tartą z anchois, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą mielonego czarnego pieprzu.Rozłóż mieszankę równomiernie na rybie.Umieść gałązkę rozmarynu na każdym filecie i skrop odrobiną oleju roślinnego.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż będą chrupiące i złociste.
.