Najważniejszym składnikiem jest twaróg.Najlepiej, jeśli jest tłusty i domowej roboty.Jednak w tym przepisie zrobimy twaróg z jogurtu.
Sernik lwowski
Składniki :
– 1500 gramów jogurtu;
– 4 jajka;
– 150 gramów cukru;
– 100 gramów masła;
– 1 łyżeczka skórki z cytryny;
– 50 gramów rodzynek sułtańskich.
Polewa:
– 1 łyżka kaszy manny;
– 1 łyżka masła;
– 2 łyżki kakao;
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany;
– 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Jogurt zamrozić, przecedzić przez sito i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia.Twarożek rozdrobnić blenderem lub przecedzić przez sito.
- Dodaj miękkie masło, rodzynki sułtańskie i skórkę z jednej cytryny.Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Oddziel białka od żółtek.Dodaj cukier do żółtek i ubij je na puszystą pianę.Zwiększą swoją objętość i zmienią kolor na biały.
- Dodaj ubite żółtka do masy twarogowej i wymieszaj.Z kolei do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj do uzyskania sztywnej piany.Ważne jest, aby nie przesadzić z ubijaniem białek.
- Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wmieszaj je szpatułką, ruchem w dół.
- Wysmaruj formę masłem i wlej do niej ciasto.Powinno ono wypełnić formę w 2/3, ponieważ sernik rośnie bardzo wysoko podczas pieczenia.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w trybie 'góra-dół’ przez 50-60 minut.Gdy sernik dobrze wyrośnie w środku, wyłącz piekarnik.Wierzch nie powinien się przypalić.Ostudzić całkowicie i odwrócić na talerz.
- Połącz wszystkie składniki na polewę i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Polej zimny sernik polewą.Gotowy deser odstawić do lodówki do zaparzenia, najlepiej na całą noc.
.