Strona głównaPyszne przepisyTego na pewno nie wiedziałeś: jak prawidłowo upiec prawdziwy lwowski sernik

Tego na pewno nie wiedziałeś: jak prawidłowo upiec prawdziwy lwowski sernik

Najważniejszym składnikiem jest twaróg.Najlepiej, jeśli jest tłusty i domowej roboty.Jednak w tym przepisie zrobimy twaróg z jogurtu.

Sernik lwowski

  • Czas : 1 godzina 30 minut + 3 godziny.
  • Porcje : 8.
  • Składniki :
    – 1500 gramów jogurtu;
    – 4 jajka;
    – 150 gramów cukru;
    – 100 gramów masła;
    – 1 łyżeczka skórki z cytryny;
    – 50 gramów rodzynek sułtańskich.

    Polewa:
    – 1 łyżka kaszy manny;
    – 1 łyżka masła;
    – 2 łyżki kakao;
    – 2-3 łyżki kwaśnej śmietany;
    – 2 łyżki cukru.

    Przygotowanie:

    1. Jogurt zamrozić, przecedzić przez sito i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia.Twarożek rozdrobnić blenderem lub przecedzić przez sito.
    2. Dodaj miękkie masło, rodzynki sułtańskie i skórkę z jednej cytryny.Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
    3. Oddziel białka od żółtek.Dodaj cukier do żółtek i ubij je na puszystą pianę.Zwiększą swoją objętość i zmienią kolor na biały.
    4. Dodaj ubite żółtka do masy twarogowej i wymieszaj.Z kolei do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj do uzyskania sztywnej piany.Ważne jest, aby nie przesadzić z ubijaniem białek.
    5. Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wmieszaj je szpatułką, ruchem w dół.
    6. Wysmaruj formę masłem i wlej do niej ciasto.Powinno ono wypełnić formę w 2/3, ponieważ sernik rośnie bardzo wysoko podczas pieczenia.
    7. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w trybie 'góra-dół’ przez 50-60 minut.Gdy sernik dobrze wyrośnie w środku, wyłącz piekarnik.Wierzch nie powinien się przypalić.Ostudzić całkowicie i odwrócić na talerz.
    8. Połącz wszystkie składniki na polewę i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
    9. Polej zimny sernik polewą.Gotowy deser odstawić do lodówki do zaparzenia, najlepiej na całą noc.

    .

    Łukasz Simon
    Łukasz Simon
    Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
    RELATED ARTICLES

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Am beliebtesten