Na bazie bazylii można przygotować pyszną herbatę.Dodatkowe składniki dodadzą smaku napojowi.Na przykład porzeczki i limonka.Jagody mogą być świeże lub mrożone.
Do przygotowania pięciu porcji potrzebne będą: 150 gramów czarnych porzeczek, 75 gramów cukru, jeden pęczek czerwonej bazylii, pół limonki i jeden litr wody.
- Przygotuj bazylię.Oddziel liście od gałązek.Zostaw kilka listków do dekoracji.
- Przełóż bazylię do miski, dodaj porzeczki i cukier.Utrzyj składniki tak, aby jagody puściły sok.
- Zalej mieszaninę gorącą wodą (około 75-80 stopni), przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na pięć do siedmiu minut.
- Wlej napój do filiżanek i wyciśnij plasterek limonki do każdej z nich.Herbatę podawać gorącą, udekorowaną liśćmi bazylii.
Warto zauważyć, że taki napój okaże się nie tylko smaczny, ale także przydatny.Będzie bogaty w przeciwutleniacze i witaminę C.
Herbatę można udekorować plasterkami limonki.
Zdjęcie: freepik.com/kamranaydinov.
Wcześniej gospodynie domowe dowiedziały się, jak przygotować zupę purée na bazie groszku i ziemniaków.Danie można uzupełnić smażonym boczkiem.