Strona głównaPyszne przepisyTaki preparat zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej spiżarni: jak marynować smalec...

Taki preparat zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej spiżarni: jak marynować smalec na zimę

Smalec należy zakonserwować na zimę, aby cieszyć się jego smakiem o każdej porze roku.Istnieje uniwersalny przepis na to, jak najlepiej zakonserwować produkt bez większego wysiłku.

Przepis na smalec

  • Czas : 30 minut.
  • Porcje : 4.

Składniki:
– 1 kg smalcu;
– 2 cebule;
– 2 jabłka;
– 1 łyżka majeranku.

Przygotowanie:.

  1. Pokrój słoninę na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa z dużymi otworami.
  2. Umieść posiekaną mieszankę w brytfannie i roztop na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska lekko złoty kolor.
  3. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, a po 5 minutach obrane i grubo starte jabłka (trochę wyciśniętego soku).Nie zapomnieć o mieszaniu smalcu od czasu do czasu.
  4. Po kolejnych 10 minutach dodaj majeranek, rozcierając go dłońmi (wtedy uwolni cały swój aromat i będzie wyczuwalny na smalcu) i dodaj szczyptę papryki.
  5. Przelewamy smalec do słoików i pasteryzujemy przez 5 – 8 minut od momentu zagotowania.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten