Wiele osób prawdopodobnie doświadczyło faktu, że nawet najpiękniejsze kwiaty szybko więdną i tracą swoją atrakcyjność.Eksperci od pielęgnacji roślin zalecają regularne dosypywanie cukru do wazonu z kwiatami.
Cukier jest bardzo przydatnym pomocnikiem nie tylko w kuchni, ale także w życiu codziennym.Zwłaszcza jeśli chodzi o utrzymanie świeżości ciętych kwiatów i bukietów na dłużej.I naprawdę działa skutecznie.
Faktem jest, że cukier jest bogaty w glukozę i inne składniki odżywcze.Pomagają one utrzymać proces metaboliczny kwiatów ciętych i wzmacniają strukturę komórek roślinnych.
Dzięki ich działaniu bukiet dłużej zachowuje swój luksusowy wygląd, nie więdnie i nadal emanuje przyjemnym zapachem.
Aby 'nakarmić’ kwiaty cukrem, wystarczy wrzucić kostkę rafinowanego cukru lub łyżkę cukru do wody.Efekt będzie zauważalny już po kilku dniach – kwiaty pozostaną jak świeżo ścięte!
Ta prosta i niedroga metoda pozwala znacznie przedłużyć 'życie’ każdego bukietu.