Wśród najpopularniejszych przetworów na zimę często wkręcamy pomidory, sałatki i ogórki.Istnieje wiele odmian pikli, ale ta jest wyjątkowa.
Chrupiące ogórki z pikantnymi nutami dodanymi przez nasiona gorczycy to świetna przekąska zarówno na co dzień, jak i na świąteczne stoły.Spróbuj, a będziesz mile zaskoczony.
Przepis na ogórki z gorczycą
Czas: 2 godziny.
Porcje: 3 – 4.
Składniki marynaty:
– 3 litry ogórków;
– 1,5 litra wody;
– 200 gramów cukru;
– 200 gramów 9% octu;
– 75 gramów soli;
– czosnek;
– liść laurowy;
– kwiat kopru;
– gorczyca.
Przygotowanie:.
Świeże ogórki zalać wodą na kilka godzin.Dokładnie umyć i odciąć końcówki.
Na dnie każdego słoika ułożyć różyczki kopru i kilka pokrojonych ząbków czosnku.Na wierzchu szczelnie ułożyć ogórki.
Do marynaty w rondelku wymieszaj wodę, cukier, ocet, sól i liść laurowy.Doprowadź do wrzenia, aby wszystkie składniki się rozpuściły.Gorącą marynatą zalać ogórki i przykryć pokrywkami.
Umieść ręcznik kuchenny na dnie dużego rondla i przykryj słoiki ogórkami.Całość zalać gorącą wodą tak, aby nie sięgała szyjek słoików.Sterylizuj ogórki przez 10 minut od momentu zagotowania.
Wyjmij ogórki ze słoików i szczelnie zakręć pokrywki.Schłodzić ogórki w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
.