Kuchnia bułgarska charakteryzuje się równowagą różnych smaków w jednym daniu.Dlatego kucharze słodzą swoje sałatki.
Tęczowa sałatka
- Czas: 10 minut.
- Porcje: 4.
Składniki:
– Ćwiartka białej kapusty;
– ćwierć czerwonej kapusty;
– 1 żółta papryka;
– 2 czerwone papryki;
– 2 marchewki;
– pęczek zielonej cebuli;
– pęczek kolendry.
Dressing :
– 1 łyżka stołowa ziry;
– Pół łyżeczki soli;
– ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
– 2 łyżki soku z limonki;
– 1 łyżka miodu;
– 2 łyżki octu winnego;
– 60 mililitrów oliwy z oliwek Extra Virgin.
Przygotowanie:
- Umyj wszystkie warzywa.Wydrąż papryki i obierz marchewki.Poszatkować kapustę, posiekać zieloną cebulę i kolendrę, a paprykę pokroić w cienkie plasterki.Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
- Umieść wszystkie warzywa w misce i wymieszaj.
- Upraż zirę na suchej patelni.Rozetrzyj ją tłuczkiem wraz z solą i czarnym pieprzem.Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, miód i ocet i dobrze wymieszaj.
- Polej sałatkę dressingiem i udekoruj zieleniną.
.