Strona głównaCiekawySkorupki pozostaną na dnie: sposób na prawidłowe ugotowanie jajek od doświadczonych hostess

Skorupki pozostaną na dnie: sposób na prawidłowe ugotowanie jajek od doświadczonych hostess

Gotowane jajka są niezbędnym i ważnym produktem, często używanym przez gospodynie domowe w kuchni.Jednak proces obierania ich ze skorupek zajmuje dużo czasu i wysiłku.Na szczęście doświadczeni kucharze opracowali prosty sposób na obranie nawet tuzina jajek w kilka sekund.

Na początek należy ugotować jajka w zwykły sposób: umieścić je w rondlu, napełnić zimną wodą i postawić na ogniu.Dwie minuty po ugotowaniu każde jajko jest ostrożnie wyjmowane i lekko uderzane o ściankę garnka, aby utworzyć pęknięcie w skorupce.Jajka są następnie ponownie umieszczane we wrzącej wodzie, aż do całkowitego ugotowania.

Co to za sztuczka?

Kiedy jajka są ugotowane, umieszcza się je w szklanym słoju i napełnia zimną wodą, nie po brzegi.Przy szczelnie zamkniętej pokrywie słoik jest energicznie wstrząsany przez 10-15 sekund.

W rezultacie skorupki całkowicie oddzielą się od jajek i opadną na dno pojemnika.Pozostaje tylko spuścić wodę i wyjąć obrane jajka.

Ta prosta sztuczka pozwoli ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku.Co więcej, pozwala obierać jajka w całości, bez uszkodzeń, co jest szczególnie ważne podczas gotowania niektórych potraw.Wypróbuj tę metodę, a proces obierania jajek na twardo stanie się szybką i łatwą procedurą!

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten