Domowe wino z białych winogron to nie tylko napój alkoholowy na stół lub wakacje, ale prawdziwy eliksir przyjemności i korzyści dla organizmu.Jeśli przygotujesz go samodzielnie, możesz nie tylko cieszyć się mocnym smakiem napoju, ale także uzyskać wiele przyjemności i korzyści.
Jest to prosty przepis, który wykorzystuje tylko dojrzałe winogrona i cukier.Brak innych składników pozwala stworzyć naturalne i smaczne wino.
Przepis na białe wino
- Czas: 3 miesiące.
- Porcje: 3.
Składniki:
– 10 kilogramów białych winogron;
– 3 kilogramy cukru.
Przygotowanie:.
- Aby zrobić autentyczne domowe wino, weź białe winogrona.Nigdy nie myj kiści, ponieważ potrzebujemy naturalnych drożdży zawartych w skórce jagód.W przeciwnym razie fermentacja nie będzie miała miejsca.
- Winogrona wyciskamy w emaliowanym wiadrze.Wyciskanie powinno odbywać się rękami lub przynajmniej tłuczkiem.Winogrona powinny być miażdżone tak długo, aż pojawi się dużo soku.
- Przykryj miskę gazą i pozostaw na około 5 dni w cieple, aby powstały sok 'zagrał’.Konieczne jest mieszanie tej masy dwa razy dziennie drewnianą szpatułką.
- Po wyrośnięciu winogron wyrzuć je na durszlak, aby pozwolić sokowi spłynąć.Odciśnij jagody przez gazę.
- Oczyszczony sok przelać do słoików i zasypać cukrem, wymieszać.
- Na szyjkę słoika nałożyć umytą miodem rękawicę, której palce należy przekłuć igłą w kilku miejscach i szczelnie zawiązać gumką recepturką.
- Pozostaw wino do fermentacji w temperaturze pokojowej na około 3 tygodnie.Rękawica powinna nadmuchać się na początku procesu.A kiedy się opróżni, jest to znak, że wino jest gotowe.
- Kiedy drożdże opadną na dno, a wino będzie lekkie, ostrożnie odcedzamy całość.Całość zamykamy w butelkach.
- Wino przenosimy w chłodne miejsce i odstawiamy na około 30 dni.W tym czasie należy trzykrotnie przelać wino do czystych butelek, pozostawiając osad w poprzednich butelkach.Następnie pozostawiamy wino na kolejny 1 miesiąc w chłodnym miejscu.
Ciesz się swoim winem!
.