Home Pyszne przepisy Zostanie zjedzony do ostatniej kropli: wieloletni przepis na pyszny kapuśniak

Zostanie zjedzony do ostatniej kropli: wieloletni przepis na pyszny kapuśniak

0

Uczestniczka programu MasterChef Miroslava Pekariuk ujawniła swój przepis na kapustnik.Wykorzystuje kiszoną kapustę, która nadaje potrawie wyjątkowy smak.

Przepis na prawdziwy kapustnik

  • Czas: 1 godzina.
  • Porcje : 10.

Składniki :
– 500 gramów kiszonej kapusty;
– 600 gramów żeberek wieprzowych;
– 200 gramów wędzonych żeberek;
– 2 cebule;
– 1 marchew;
– korzeń pietruszki (suszony lub świeży), groszek pieprzowy, liść laurowy;
– 20% kwaśnej śmietany;
– pietruszka, koperek;
– sól;
– pieprz;
– 5 ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Żeberka wieprzowe pokroić w plastry i umieścić w rondlu wraz z obraną cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i korzeniem pietruszki.Zalać zimną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
  2. Osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  3. Zetrzyj marchewki, pokrój wędzone żeberka i posiekaj drugą cebulę.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażyć wędzone żeberka do zrumienienia, dodać cebulę, podsmażyć jeszcze chwilę, następnie dodać marchewkę, sól, pieprz, kiszoną kapustę.Dusić, następnie podlać odrobiną bulionu i dalej dusić.
  5. Rosół posolić, zagotować i przecedzić.Ugotowane żeberka i kapustę włożyć do bulionu i dusić do miękkości kapusty.
  6. Oddzielić mięso od kości, dodać śmietanę, obrane ugotowane ziemniaki, zioła do kapusty i zjeść.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version