Uczestniczka programu MasterChef Miroslava Pekariuk ujawniła swój przepis na kapustnik.Wykorzystuje kiszoną kapustę, która nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Przepis na prawdziwy kapustnik
- Czas: 1 godzina.
- Porcje : 10.
Składniki :
– 500 gramów kiszonej kapusty;
– 600 gramów żeberek wieprzowych;
– 200 gramów wędzonych żeberek;
– 2 cebule;
– 1 marchew;
– korzeń pietruszki (suszony lub świeży), groszek pieprzowy, liść laurowy;
– 20% kwaśnej śmietany;
– pietruszka, koperek;
– sól;
– pieprz;
– 5 ziemniaków.
Przygotowanie:
- Żeberka wieprzowe pokroić w plastry i umieścić w rondlu wraz z obraną cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i korzeniem pietruszki.Zalać zimną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
- Osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Zetrzyj marchewki, pokrój wędzone żeberka i posiekaj drugą cebulę.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć wędzone żeberka do zrumienienia, dodać cebulę, podsmażyć jeszcze chwilę, następnie dodać marchewkę, sól, pieprz, kiszoną kapustę.Dusić, następnie podlać odrobiną bulionu i dalej dusić.
- Rosół posolić, zagotować i przecedzić.Ugotowane żeberka i kapustę włożyć do bulionu i dusić do miękkości kapusty.
- Oddzielić mięso od kości, dodać śmietanę, obrane ugotowane ziemniaki, zioła do kapusty i zjeść.
.