Kremowy sos zrobi z ziemniakami prawdziwe cuda.A czosnek i cebula dodadzą odrobinę pikanterii.
Ziemniaki ze śmietaną i czosnkiem
- Czas: 30 minut.
- Porcje : 6.
Składniki :
– 1,5 do 2 kilogramów ziemniaków;
– 200 gramów cebuli;
– 250 – 300 mililitrów śmietany lub płynnej śmietany 10 – 15%;
– 4 – 5 ząbków czosnku;
– 20 mililitrów oleju roślinnego;
– 30 – 40 gramów kopru;
– sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę.Ugotuj je w osolonej wodzie.Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je.
- Na patelnię wlej olej, wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez 6 minut na średnim ogniu.
- Następnie wlać śmietanę lub śmietanę, wycisnąć czosnek i dodać posiekany koperek.Mieszając, doprowadzić do wrzenia i dusić przez kolejne 1-2 minuty.
- Polać sosem ziemniaki i wymieszać.
.