Strona głównaPyszne przepisyZakochaj się, nawet jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś: przepis na wątróbkę ze...

Zakochaj się, nawet jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś: przepis na wątróbkę ze śliwkami

Wątróbka dobrze komponuje się z owocami, zwłaszcza gruszkami, jabłkami i śliwkami.Dopóki śliwki są dostępne na sklepowych półkach, sugerujemy wypróbowanie tego obfitego i aromatycznego dania.

Jako dodatek do wątróbki ze śliwkami można podać tłuczone ziemniaki lub sałatkę ze świeżych warzyw.

Przepis na wątróbkę ze śliwkami

  • Czas: 40 minut.
  • Porcje: 2.

Składniki:
– 600 gramów wątróbki drobiowej;
– 300 gramów śliwek;
– 300 gramów cebuli;
– czosnek;
– gałązki tymianku;
– sól;
– mielony czarny pieprz;
– brandy (do flambirowania).

Przygotowanie:.

  • Wątróbki drobiowe opłukać i obrać z błon.Osuszyć kawałki na ręczniku papierowym, w razie potrzeby pociąć.
  • Rozgrzać patelnię z masłem, dodać gałązki tymianku i ząbki czosnku.Doprawić solą i dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie.Lekko podsmażyć i wlać brandy – flambirować (podpalić i wymieszać).
  • Na wierzchu ułożyć wątróbkę, doprawić przyprawami.Dodać połówki śliwek.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez kolejne 25 minut.

Smacznego!

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten