Rospotrebnadzor poinformował, jakie warzywa należy kupić pod koniec października.Teraz są one nie tylko tak zdrowe i smaczne, jak to tylko możliwe, ale także kosztują grosze, ponieważ sezon zbiorów jest w pełnym rozkwicie.
Eksperci działu radzą zwrócić uwagę przede wszystkim na jabłka i gruszki, są one bogate w błonnik, flawonoidy, witaminy C, z grupy B oraz witaminę K, potas i kobalt – te ostatnie metale wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Pod koniec października rozpoczyna się również sezon na persymony, pełne przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie, poprawiają odporność i utrzymują zdrowe oczy, skórę i włosy.Śliwki, które stają się soczyste pod koniec października, zawierają antocyjany, które również zapobiegają starzeniu.
Figi zwiększają odporność na przeziębienia i pomagają wyleczyć się z ostrych infekcji dróg oddechowych, a kiwi jest bogate w witaminy C i K – ważne dla odporności.Pigwa ma dużo witaminy C, jest smaczna i dobra dla serca, naczyń krwionośnych i odporności, pisze 'AiF’.
Przypomnijmy, niedawno nutriciolog mówił nam, jakie owoce i warzywa warto kupić w listopadzie.