Home Pyszne przepisy To nie tylko wróżby, ale także poczęstunek: wybór dań, których nie może...

To nie tylko wróżby, ale także poczęstunek: wybór dań, których nie może zabraknąć w dniu świętego Andrzeja

0

Głównym zwyczajem podczas obchodów dnia świętego Andrzeja są nieszpory andrzejkowe.Od czasów starożytnych dziewczęta wróżą sobie w wieczór poprzedzający święto, aby poznać imię swojego przyszłego wybranka.

Barszcz wielkopostny – przepis krok po kroku

  • Czas : 2 godziny.
  • Porcje : 6.

Składniki :
– 2 litry wody;
– 1 średni burak;
– 1 cebula;
– 1 marchewka;
– 2 ziemniaki;
– 150 gramów kapusty;
– łyżka cukru;
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
– 50 gramów suszonych śliwek;
– 4 kwaśne pomidory;
– 1 łyżka cukru;
– 2 liście laurowe;
– 2 ząbki czosnku;
– 2 łyżki oleju;
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyte buraki zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 1,5 godziny, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.Zetrzeć również marchew i drobno posiekać cebulę.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym, smażyć cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty.Dodaj starte buraki i duś przez kolejne 2 minuty.Dodać koncentrat pomidorowy, cukier i dusić przez kolejne 2 minuty.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.Wlej wodę do rondla, włóż ziemniaki, liść laurowy i doprowadź do wrzenia.Zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 5 minut.
  4. Dodaj drobno posiekaną kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.Następnie dodać przystawkę warzywną i śliwki pokrojone na małe kawałki.
  5. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na 2 części i dodać do barszczu.Gotować przez kolejne 5-7 minut, posolić i popieprzyć do smaku.Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek.

Smażone borowiki: przepis

  • Czas: 30 minut.
  • Porcje : 6.

Składniki :
– 500 gramów borowików;
– 1 średnia cebula;
– kilka ziaren pieprzu oregano;
– 1 liść laurowy;
– 1 łyżeczka soli;
– 80 gramów masła;
– 1 łyżka masła;
– 2-3 ząbki czosnku;
– Ćwierć strąka ostrej papryki;
– gałązka rozmarynu lub tymianku;
– mały pęczek pietruszki;
– 1,5 do 2 łyżek octu winnego lub innego lekkiego octu.

Przygotowanie:

  1. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem i olejem roślinnym podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor bez zmniejszania ognia.Zajmie to około 3 – 4 minut.
  2. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 15 minut.Mniej więcej w połowie gotowania można dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chili.
  3. Na koniec dodaj odrobinę octu winnego, posiekaną natkę pietruszki i gałązkę tymianku lub rozmarynu.Posolić do smaku i zdjąć z ognia.

Duszona kapusta z suszonymi śliwkami

  • Czas : 35 min.
  • Porcje : 6.

Składniki :
– 500 gramów kapusty;
– 10 sztuk suszonych śliwek;
– 30 gramów orzechów włoskich;
– 100 mililitrów wody;
– 25 gramów masła;
– 1 do 2 łyżek oleju;
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
– sok z połowy cytryny;
– szczypta kminku.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj kapustę i smaż ją w mieszance masła i oleju słonecznikowego przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Śliwki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.Dodać do kapusty.
  3. Posiekaj orzechy, w razie potrzeby wstępnie je prażąc.
  4. Rozpuść koncentrat pomidorowy w wodzie i dodaj do kapusty.Dodaj przyprawy i sól do smaku.
  5. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dusimy przez kolejne 10 – 15 minut – czas zależy od pożądanej konsystencji.Na 3 minuty przed końcem dodać orzechy.

Smacznego!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version