Świeży imbir zawiera enzym, który powoduje, że białko w mleku denaturuje i tworzy żel.Dla tych, którzy o tym nie wiedzą, przygotowanie jest jak prawdziwa magia.
Pudding mleczno-imbirowy
- Czas : 20 min.
- Porcje : 2.
Składniki :
– 130 mililitrów mleka;
– 1 łyżka stołowa cukru;
– ćwierć filiżanki mleka w proszku;
– Plasterek imbiru o długości około 4 centymetrów.
Przygotowanie:
- Obierz imbir i odłóż go na bok.Przygotuj tarkę, czystą łyżkę i dwie ceramiczne miseczki do budyniu.
- Wymieszaj mleko, cukier i mleko w proszku w rondelku.Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki.Następnie zdejmij patelnię z ognia, ale nie przykrywaj jej pokrywką.
- Zetrzyj imbir na tarce i wyciśnij z niego sok.Dodaj 1 łyżkę soku do każdej miski.
- Wymieszaj sok z imbiru czystą łyżką, a następnie natychmiast, bez wahania, wlej mleko do obu misek.
- Przykryj miski pokrywkami i odstaw na 10 minut.W tym czasie budyń zdąży zgęstnieć.
.