Lody crème brûlée to jeden z najpopularniejszych smaków.Aby przygotować taki smakołyk w domu, nie trzeba dużo majstrować w kuchni.Proces przygotowania zajmie tylko 15 minut, a resztę zrobi za nas lodówka.
Przepis na lody crème brûlée
- Czas: 15 minut (+ czas na zastygnięcie w lodówce).
- Porcje: 2 – 4.
Składniki:
– 500 gramów śmietany o zawartości tłuszczu 33%;
– 200 gramów gotowanego mleka skondensowanego;
– dwa ciastka waflowe.
Przygotowanie:.
- Boki formy wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem, na dnie formy ułożyć jedno ciasto waflowe.
- Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać słodzone mleko skondensowane, ubijać do uzyskania gładkiej masy, około 1 minuty.
- Wylej kremową masę na ciasto waflowe i przykryj drugim ciastem.
- Umieść przyszłe lody w zamrażarce do całkowitego zamrożenia.
- Zdejmij formę i pergamin z gotowych lodów i pokrój je w plastry.
Smacznego!
.