Do tego dania pasuje każdy dodatek.Ryba będzie bardzo delikatna i aromatyczna.
Przepis na rybę w sosie pomidorowym
- Czas : 1 godzina 30 minut.
- Porcje : 6.
Składniki :
– 2 duże morszczuki;
– 1 duża cebula;
– 1 marchewka;
– 150 mililitrów oleju roślinnego;
– 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
– 500 mililitrów wody;
– sól, pieprz, mielona kolendra, liść laurowy, cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyścić rybę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.Pokroić na porcje i lekko posolić.
- Usmaż morszczuka na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę na oleju roślinnym na złoty kolor.Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru.Ciągle mieszając, smażyć przez minutę.
- Wlej wodę, dodaj sól i wszystkie pozostałe przyprawy i duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Usuń płetwy, kręgosłup i wszystkie inne ości z ryby, dzieląc kawałki na połówki.Umieść je we wrzącym sosie i duś pod przykryciem przez 15 do 20 minut.
.