Ser, popcorn i piwo – dziwne połączenie, prawda? Ale smakuje wyśmienicie! Wystarczy raz spróbować tego dania, a zajmie ono czołowe miejsce w rodzinnym menu.
Zupa z popcornem
- Czas : 1 godz.
- Porcje : 2.
Składniki:
– 500 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego;
– 100 gramów kukurydzy z puszki;
– 75 gramów masła;
– 100 gramów jasnego piwa;
– 2 łyżki mąki;
– 200 gramów sera cheddar;
– 100 gramów popcornu;
– sól, pieprz – do smaku.
Przygotowanie:.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i dodaj mąkę.Kontynuuj dodawanie mąki, aż uzyskasz gładką pastę.
- Delikatnie wlej piwo, ciągle mieszając.
- Gdy płyn stanie się kremowy, dodać bulion i wymieszać do połączenia.
- Wsypać grubo starty ser do wywaru.
- Gotować zupę przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, aż twarożek całkowicie się rozpuści.
- Odcedzić kukurydzę i dodać do zupy.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przelać do miseczek i udekorować popcornem.
Historia popcornu: kto i kiedy zaczął go produkować
Kultura wytwarzania popcornu sięga tysięcy lat wstecz.Wśród plemion indiańskich w Ameryce Północnej kukurydza była częścią diety i odkryli oni, że gorące kamienie mogą powodować bulgotanie kukurydzy, zamieniając ją w 'popcorn’.
Później popcorn stał się popularny w Europie i innych częściach świata.Pod koniec XIX wieku zaczął być sprzedawany na ulicach amerykańskich miast, a pod koniec lat dwudziestych XX wieku dla widzów kin.
.