Home Pyszne przepisy Takie oryginalne danie, którego nigdy wcześniej nie próbowałeś: jak zrobić zupę z...

Takie oryginalne danie, którego nigdy wcześniej nie próbowałeś: jak zrobić zupę z popcornem

0

Ser, popcorn i piwo – dziwne połączenie, prawda? Ale smakuje wyśmienicie! Wystarczy raz spróbować tego dania, a zajmie ono czołowe miejsce w rodzinnym menu.

Zupa z popcornem

  • Czas : 1 godz.
  • Porcje : 2.

Niezwykła zupa / Zdjęcie autorstwa papilot.

Składniki:
– 500 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego;
– 100 gramów kukurydzy z puszki;
– 75 gramów masła;
– 100 gramów jasnego piwa;
– 2 łyżki mąki;
– 200 gramów sera cheddar;
– 100 gramów popcornu;
– sól, pieprz – do smaku.

Przygotowanie:.

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i dodaj mąkę.Kontynuuj dodawanie mąki, aż uzyskasz gładką pastę.
  2. Delikatnie wlej piwo, ciągle mieszając.
  3. Gdy płyn stanie się kremowy, dodać bulion i wymieszać do połączenia.
  4. Wsypać grubo starty ser do wywaru.
  5. Gotować zupę przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, aż twarożek całkowicie się rozpuści.
  6. Odcedzić kukurydzę i dodać do zupy.
  7. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Przelać do miseczek i udekorować popcornem.

Historia popcornu: kto i kiedy zaczął go produkować

Kultura wytwarzania popcornu sięga tysięcy lat wstecz.Wśród plemion indiańskich w Ameryce Północnej kukurydza była częścią diety i odkryli oni, że gorące kamienie mogą powodować bulgotanie kukurydzy, zamieniając ją w 'popcorn’.

Później popcorn stał się popularny w Europie i innych częściach świata.Pod koniec XIX wieku zaczął być sprzedawany na ulicach amerykańskich miast, a pod koniec lat dwudziestych XX wieku dla widzów kin.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version