Smalec należy zakonserwować na zimę, aby cieszyć się jego smakiem o każdej porze roku.Istnieje uniwersalny przepis na to, jak najlepiej zakonserwować produkt bez większego wysiłku.
Przepis na smalec
- Czas : 30 minut.
- Porcje : 4.
Składniki:
– 1 kg smalcu;
– 2 cebule;
– 2 jabłka;
– 1 łyżka majeranku.
Przygotowanie:.
- Pokrój słoninę na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa z dużymi otworami.
- Umieść posiekaną mieszankę w brytfannie i roztop na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska lekko złoty kolor.
- Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, a po 5 minutach obrane i grubo starte jabłka (trochę wyciśniętego soku).Nie zapomnieć o mieszaniu smalcu od czasu do czasu.
- Po kolejnych 10 minutach dodaj majeranek, rozcierając go dłońmi (wtedy uwolni cały swój aromat i będzie wyczuwalny na smalcu) i dodaj szczyptę papryki.
- Przelewamy smalec do słoików i pasteryzujemy przez 5 – 8 minut od momentu zagotowania.
.