Strona głównaPyszne przepisyTak to robiły nasze babcie: autentyczny przepis na śliwki i śmietanę

Tak to robiły nasze babcie: autentyczny przepis na śliwki i śmietanę

Konkretnie chodzi o śliwki w śmietanie.To danie, wraz z domowymi spadziami, napoleonkami, smetannikami i orzeszkami ziemnymi, było powszechnie przygotowywane na wesela, urodziny i rocznice.

Przepis na śliwki ze śmietaną

  • Czas: 45 minut.
  • Porcje : 4.

Składniki :
– 200 gramów suszonych śliwek;
– 100 gramów łuskanych orzechów greckich;
– 300 mililitrów śmietanki 33%;
– 30 gramów cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Śliwki namoczyć we wrzącej wodzie.Orzechy podprażyć na suchej patelni.
  2. Ułóż prażone i ostudzone orzechy na każdej śliwce.
  3. Ubij śmietanę z cukrem pudrem.Zawartość tłuszczu musi wynosić co najmniej 33%, aby uzyskać gęstą śmietanę.Śmietanę należy również dobrze schłodzić przed ubijaniem, a miskę, w której to zrobisz, należy umieścić w zamrażarce na kilka minut.
  4. Dodawaj cukier puder małymi porcjami i upewnij się, że śmietana nie zamieni się w masło.
  5. Ułóż nadziewane śliwki na talerzach do serwowania lub na jednym talerzu i polej bitą śmietaną.
  6. Gotowe danie można posypać kakao lub drobno posiekanymi orzechami i pozostawić na 15 – 20 minut w lodówce.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten