Strona głównaPyszne przepisySorbet truskawkowo-brzoskwiniowy - przepis dla tych, którzy nie mogą jeść lodów

Sorbet truskawkowo-brzoskwiniowy – przepis dla tych, którzy nie mogą jeść lodów

Sorbet truskawkowo-brzoskwiniowy to idealny letni deser, który nie tylko ugasi pragnienie, ale także doda wyjątkowego charakteru w upalny dzień.

Taki deser można podawać zarówno przed ucztą, jak i jako deser.A ilość cukru w deserze można dostosować samodzielnie, ponieważ owoce są już słodkie.

Przepis na sorbet truskawkowo-brzoskwiniowy

  • Czas: 5 – 6 godzin.
  • Porcje: 4.

Składniki:
– 500 gramów truskawek.
– 1 kilogram brzoskwiń.
– 150 gramów cukru.
– 11 gramów pektyny.
– 20 do 30 gramów soku z cytryny.

Przygotowanie:.

  • Blanszuj brzoskwinie we wrzącej wodzie przez około 45 sekund i przenieś do lodowatej wody.Następnie lekko obierz ze skórki i usuń miąższ z pestki w plasterkach.
  • Truskawki umyć, obrać z zielonych ogonków, zmiksować blenderem i dodać sok z cytryny.
  • Powstałe puree postawić na ogniu i natychmiast dodać cukier, który wcześniej wymieszano z pektyną.
  • Wymieszaj cukier trzepaczką, gdy puree jest jeszcze ciepłe i doprowadź mieszaninę do wrzenia – energicznie mieszając trzepaczką.Gotować przez co najmniej minutę.
  • Dodaj kawałki brzoskwini i doprowadź mieszaninę do wrzenia, trzymaj 3 – 4 minuty na ogniu, aby brzoskwinia była całkowicie dobrze podgrzana.
  • Wymieszaj mieszaninę na gładką pastę.W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny, wstaw do lodówki.Wlej wszystko do miski i umieść w zamrażarce na 6 – 7 godzin.
  • Podczas zamrażania mieszaniny należy ją mieszać, od około 3 do 4 godzin.Wszystko po to, aby mieszanina nie zlepiła się w jedną bryłę.
  • Gdy wszystko będzie gotowe, można ponownie szybko 'ubić’ mieszaninę mikserem w misce z poziomymi ostrzami, aż do uzyskania jednorodnej masy.Następnie włóż go do zamrażarki na kolejne pół godziny.

Smacznego!

Sorbet można przechowywać w zamrażarce przez ponad miesiąc, wystarczy przykryć folią spożywczą.A po długim przechowywaniu ponownie doprowadzić do jednorodnej konsystencji.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten