Strona głównaPyszne przepisySmaczniejsze niż w cukierni: prosty przepis na czekoladową bułkę szwajcarską

Smaczniejsze niż w cukierni: prosty przepis na czekoladową bułkę szwajcarską

Jeśli chcesz zadowolić swoją rodzinę pysznym, aromatycznym i niezwykle pięknym deserem, ten przepis jest dla Ciebie.

Przepis na szwajcarskie bułeczki

  • Czas: 1 godzina 30 minut.
  • Porcje : 4.

Składniki :
– 4 jajka;
– 190 gramów cukru;
– szczypta soli;
– 65 gramów mąki;
– 1 łyżeczka zaczynu;
– 30 gramów kakao;
– 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
– 30 mililitrów oleju roślinnego;
– 100 mililitrów wody;
– 180 gramów ciemnej czekolady;
– 400 mililitrów śmietanki;
– 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Połączyć kakao, przesianą mąkę pszenną, sól i zaczyn.
  2. W osobnej misce ubij jajka i 120 gramów cukru.Ubijać do wybielenia i zwiększenia objętości.Stopniowo dodawać masło i pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
  3. Wlać wymieszane suche składniki do masy jajecznej przez sito.Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i równomiernie rozprowadź ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 – 12 minut.
  5. Posyp kolejny arkusz pergaminu kakao i umieść na nim biszkopt.Zwinąć ciasto czekoladowe w roladę.Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. W międzyczasie wymieszaj czekoladę i 120 mililitrów gorącej śmietany.Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Następnie wlej 240 mililitrów schłodzonej śmietany do głębokiej miski i ubij mikserem.Stopniowo wsypywać cukier puder.Masa powinna zgęstnieć.
  8. Dodaj schłodzoną masę czekoladową i ponownie wymieszaj mikserem.Wstawić do lodówki na 30 minut.
  9. W międzyczasie wlej wodę do małego rondelka i dodaj 70 gramów cukru.Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, a następnie ostudź.
  10. Rozwiń roladę, posmaruj ją syropem, a następnie kremem.
  11. Następnie ostrożnie zawiń roladę, przykryj pergaminem i włóż do lodówki na kilka godzin.
  12. W małej misce umieść 30 gramów czekolady i 2 łyżki śmietany.Wstaw do mikrofalówki, wymieszaj i przelej do woreczka cukierniczego.
  13. Udekoruj bułkę ganache i wstaw do lodówki na kolejne 10 – 15 minut.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten