Strona głównaCiekawySekrety sławnych szefów kuchni: 10 wskazówek i sztuczek z programów kulinarnych

Sekrety sławnych szefów kuchni: 10 wskazówek i sztuczek z programów kulinarnych

Programy kulinarne w telewizji często wydają się niedostępne dla domowego kucharza – skomplikowane przepisy, drogie składniki.Jeśli jednak chcesz, możesz zaczerpnąć z nich kilka przydatnych technik i zastosować je w codziennym życiu.Opowiemy ci o 10 gwiezdnych poradach i sztuczkach kuchennych.

Po pierwsze, podczas pieczenia można zastąpić część masła lub margaryny musem jabłkowym.Zmniejszy to ilość kalorii, ale nie zepsuje smaku, a nawet sprawi, że będzie bogatszy.

Po drugie, aby zapobiec sklejaniu się ryżu w grudki podczas gotowania, należy dodać trochę soku z cytryny.A dla idealnie białego koloru, trochę octu.

Po trzecie, pocierając mięso sodą oczyszczoną i pozostawiając je na 15 minut, a następnie dokładnie płucząc, można sprawić, że będzie bardzo miękkie, nawet jeśli początkowo jest twarde.Jest to świetna technika dla tych, którzy chcą szybko ugotować soczysty stek lub kotlet.

Po czwarte, mocząc ziarna kawy w wodzie , można je 'reanimować’, jeśli straciły smak z powodu długiego przechowywania.Po dwóch godzinach w wodzie i dobrym wysuszeniu kawa znów będzie aromatyczna.

Po piąte, szczelną pokrywkę słoika można otworzyć, owijając ją folią spożywczą – pomoże to uniknąć wyślizgnięcia się rąk.Szczególnie istotne w przypadku domowych słoików, które zawsze są bardzo szczelnie zamknięte.

Po szóste, jeśli nie ma chleba na kotlety, można go zastąpić ubitymi białkami jaj.Dzięki temu kotlety będą delikatniejsze i mniej kaloryczne.

Po siódme, zielona herbata nada owsiance szczególny smak i korzyści.Wystarczy zaparzyć herbatę i ugotować owsiankę na jej bazie zamiast wody lub mleka.Herbata nada owsiance smak i wzbogaci ją o korzystne substancje.

Po ósme, przepuszczając ryż przez młynek, można łatwo oczyścić go z ciasta i wysuszonej kawy.Następnie wystarczy przepłukać urządzenie wodą.

Po dziewiąte, cukier pomoże zachować świeżość wypieków na dłużej.Jeśli umieścisz kostkę cukru obok bułek i ciast, wchłonie ona nadmiar wilgoci.Możesz również umieścić wypieki w torbie lub folii, aby ograniczyć dostęp powietrza.

Po dziesiąte, kwas neutralizuje nadmierną ostrość kebabów od pieprzu.Wystarczy polać mięso sokiem z cytryny, kiwi lub innymi kwaśnymi owocami.To nie tylko usunie nadmiar ostrości, ale także doda ciekawych nut do smaku.

Jak widać, wiele przydatnych technik gotowania można zaadoptować z programów telewizyjnych i wykorzystać w domu.Dzięki temu proces gotowania będzie ciekawszy, a potrawy smaczniejsze i zdrowsze.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten