Skład potrawy obejmuje mrożony groszek.Dietetycy zalecają spożywanie ich w marcu, kiedy organizm potrzebuje białka roślinnego.
Sałatka ze szpinakiem
- Czas : 30 min.
- Porcje : 4.
Składniki :
– 50 gramów szpinaku;
– 150 gramów boczku;
– 150 gramów mrożonego groszku;
– 1 ogórek;
– 100 gramów rzodkiewki;
– 20 gramów zielonej cebuli;
– 3 jajka;
– 3 łyżki stołowe nasion sezamu;
– sól, pieprz do smaku.
Do dressingu :
– 100 gramów kwaśnej śmietany;
– 100 gramów 50% majonezu;
– 30 mililitrów soku z cytryny;
– 1 łyżeczka miodu;
– 1 łyżeczka suszonego czosnku;
– Pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Ugotować jajka, obrać i pokroić na 4 części.Boczek pokroić w cienkie plasterki, a ogórek i rzodkiewki w krążki.
- Posiekaj zieloną cebulkę.Zrumienić czosnek na suchej patelni.
- Zrumienić boczek na suchej patelni.Umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
- Ułóż szpinak w jednej warstwie na talerzu do serwowania i skrop połową dressingu.
- Następnie ułóż rzodkiewki, ogórek, groszek, jajko, cebulę i boczek w paski.Całość skropić pozostałym dressingiem i posypać sezamem.
.