Ten przepis nie wymaga dodatkowego alkoholu – wystarczy woda, sok gruszkowy i cukier.To pyszne domowe wino jest idealne na uroczystości lub ciepłe spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Przepis krok po kroku na domowe wino z gruszek
- Czas: 40 minut.
- Porcje : 6.
Składniki :
– 1 kg gruszek;
– 300 gramów cukru;
– 700 mililitrów wody.
Przygotowanie:
- Wybierz i umyj gruszki, a następnie pokrój je na kilka kawałków i wytnij rdzeń.
- Przełóż pokrojone owoce do misy blendera i zrób z nich puree.
- Wyciśnij sok przez gazę lub drobne sito.
- Wlej wodę do rondla i dodaj cukier.Postawić na ogniu i gotować syrop na wolnym ogniu, ciągle mieszając.Dodać sok i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut, mieszając.Zdjąć z ognia i pozostawić mieszaninę do lekkiego ostygnięcia.
- Wlać jeszcze ciepły płyn do szklanych pojemników, pozostawiając trochę miejsca na fermentację.Zamknąć pokrywkami lub gumową rękawicą, w której jednym z palców zrobić otwór igłą.
- Odstaw wino w ciepłe, ciemne miejsce do fermentacji na 30 dni.Po zakończeniu fermentacji rękawica powinna się opróżnić, na dnie pojawi się osad, a moszcz stanie się klarowny.
- Przecedzić wino przez gazę złożoną z kilku warstw.Następnie przelej je do butelek aż po szyjkę, aby uniknąć utleniania w wyniku interakcji z tlenem.Zakorkować butelki i odstawić w ciemne, chłodne miejsce do dojrzewania na 3-6 miesięcy.
.