Strona głównaWłasnymi rękamiRed velvet: przygotowanie pysznego ciasta na świąteczny stół

Red velvet: przygotowanie pysznego ciasta na świąteczny stół

Był szczególnie lubiany na początku XX wieku.Następnie Red Velvet odzyskał popularność w latach 80. i rozprzestrzenił się na cały świat.Teraz trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek popularną cukiernię bez tego ciasta.

Ciasto Red Velvet: przepis krok po kroku

  • Czas: 2 godziny 30 minut.
  • Porcje: 8.
  • Składniki na biszkopt :
    – 3 jajka;
    – 250 gramów cukru;
    – 350 gramów mąki;
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
    – 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu;
    – 300 mililitrów kefiru;
    – 90 mililitrów masła;
    – 1 łyżka stołowa octu jabłkowego;
    – 1 łyżka stołowa skrobi;
    – 1 łyżeczka zaczynu.

    Co jest potrzebne do kremu :
    – 800 gramów serka śmietankowego;
    – 160 mililitrów śmietany 33%;
    – 80 gramów cukru pudru;
    – Skórka i skórka z połowy cytryny lub 1 limonki.

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.W międzyczasie w robocie kuchennym lub misce miksera ubij 3 jajka o temperaturze pokojowej i wsyp 250 gramów cukru.Ubijaj na średnich obrotach, aż masa podwoi swoją objętość.Powinno to zająć od 3 do 5 minut.
    2. Dodaj 350 gramów mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę barwnika do masy, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
    3. Wlej 300 gramów kefiru i 90 mililitrów oleju do ciasta, ubijaj na minimalnych obrotach.Na koniec dodaj do ciasta 1 łyżkę octu, 1 łyżkę skrobi i 1 łyżeczkę zaczynu.
    4. Wyłóż dno formy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.Spłaszcz i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut.Uważaj, aby polewa się nie przypaliła.Poczekaj, aż herbatniki ostygną w formie do temperatury pokojowej.Następnie wyjmij je, zawiń w folię spożywczą i pozostaw do schłodzenia w lodówce na półtorej godziny.
    5. W międzyczasie ubij 800 gramów zimnego serka śmietankowego, 160 mililitrów zimnej podwójnej śmietany i 80 gramów cukru pudru na gęstą masę.Następnie dodaj sok i skórkę z połowy cytryny i mieszaj do równomiernego rozprowadzenia.
    6. Z ostudzonego biszkoptu odetnij nierówne blaty, ale nie wyrzucaj ich – będą potrzebne do kruszonki.Następnie przekrój biszkopt na 3 części.Ułóż dolną warstwę biszkoptu na talerzu, posmaruj ją kremem, połóż drugie ciasto na wierzchu i ponownie posmaruj kremem.Następnie położyć trzecią warstwę, po czym posmarować kremem całe ciasto.Pokruszyć wierzch ciasta biszkoptowego i posypać nim wierzch i obwód ciasta.
    7. Gotowy Red Velvet włożyć do lodówki, aby nasiąknął kremem i zaparzał się przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

    .

    Łukasz Simon
    Łukasz Simon
    Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
    RELATED ARTICLES

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Am beliebtesten