Hummus jest rodzajem kremowej pasty i jest zwykle wytwarzany z ciecierzycy.Spróbuj zrobić ten przepis z dynią, a na pewno nie pożałujesz poświęconego czasu.
Przepis na hummus z dyni
- Czas : 1 godz.
- Porcje : 2.
Składniki:
– 1 puszka ugotowanej ciecierzycy;
– 1 mała dynia;
– 100 gramów tahini;
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny;
– 2 łyżki kminku;
– ząbek czosnku;
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:.
- Obierz dynię, usuń pestki i pokrój na kawałki wielkości kęsa.
- Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Gdy dynia będzie gotowa, wymieszaj ją.
- Następnie dodaj ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czosnek, kminek i sok z cytryny.Zmiksuj wszystko razem.Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zmiksuj całość do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Makaron można podawać z surowymi warzywami lub krakersami.Można go również rozsmarować na kanapkach.
.