Przystawka z bakłażana, czyli babaganoush to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodniej.Najprościej rzecz ujmując, są to pieczone bakłażany z sezamową pastą tahini i czosnkiem.
Choć w dzisiejszych czasach można go kupić gotowego w sklepie, to ten domowej roboty jest wielokrotnie smaczniejszy.
Przepis na przystawkę z bakłażana
- Czas: 60 minut.
- Porcje: 4.
Składniki:
– 3 bakłażany;
– 1 ząbek czosnku;
– 1 łyżka tahini;
– 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego;
– 1 łyżka masła;
– sól.
Przygotowanie:.
- Piecz bakłażany w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.
- Ostudzić i zawinąć w folię spożywczą.Odciąć końcówkę bakłażana i wycisnąć miąższ.
- Miąższ bakłażana można ubić blenderem lub rozgnieść widelcem.Dodać resztę składników, doprawić przyprawami i podawać.
Smacznego!
Aby zrobić tahini, weź prażone nasiona sezamu i po prostu ubij je w blenderze.Dodaj odrobinę oleju, aby ziarna lepiej się zmieliły.
.