Home Pyszne przepisy Przystawka z bakłażana, czyli jak zrobić babaganoush – przepis

Przystawka z bakłażana, czyli jak zrobić babaganoush – przepis

0

Przystawka z bakłażana, czyli babaganoush to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wschodniej.Najprościej rzecz ujmując, są to pieczone bakłażany z sezamową pastą tahini i czosnkiem.

Choć w dzisiejszych czasach można go kupić gotowego w sklepie, to ten domowej roboty jest wielokrotnie smaczniejszy.

Przepis na przystawkę z bakłażana

  • Czas: 60 minut.
  • Porcje: 4.

Składniki:
– 3 bakłażany;
– 1 ząbek czosnku;
– 1 łyżka tahini;
– 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego;
– 1 łyżka masła;
– sól.

Przygotowanie:.

  • Piecz bakłażany w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.
  • Ostudzić i zawinąć w folię spożywczą.Odciąć końcówkę bakłażana i wycisnąć miąższ.
  • Miąższ bakłażana można ubić blenderem lub rozgnieść widelcem.Dodać resztę składników, doprawić przyprawami i podawać.

Smacznego!

Aby zrobić tahini, weź prażone nasiona sezamu i po prostu ubij je w blenderze.Dodaj odrobinę oleju, aby ziarna lepiej się zmieliły.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version