Strona głównaPyszne przepisyPrzygotuj jesienne pierogi z dynią - pyszne danie uratuje Twój wzrok i...

Przygotuj jesienne pierogi z dynią – pyszne danie uratuje Twój wzrok i serce

Wraz z nadejściem jesieni chce się gotować potrawy z sezonowych warzyw.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny jesienny obiad, ten przepis na pierogi dyniowe z kremowym sosem grzybowym z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Dynia jest dobra na wzrok i zapobiega nowotworom

Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie.Witamina ta jest niezbędna dla zdrowia oczu, wspierając siatkówkę i rogówkę.Ponadto dynia zawiera witaminę C, która zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

Ponadto udowodniono naukowo, że dynia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.Ze względu na swój bogaty skład pomaga chronić przed rakiem prostaty i płuc.Karotenoidy znajdujące się w dyni działają jako przeciwutleniacze, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka gardła, trzustki, żołądka i piersi.

Korzyści dla serca i układu odpornościowego

Wysoka zawartość potasu w dyni pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.Witamina C, błonnik i przeciwutleniacze zawarte w dyni pomagają wzmocnić serce i zapobiegać chorobom serca.

Pierogi z dynią: proste i pyszne

Po pierwsze, będziesz musiał upiec dynię.Wystarczy pokroić warzywo na kawałki, dodać oliwę z oliwek i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut.Gdy dynia ostygnie, posiekaj ją na puree.

Następnie połącz puree z dyni z jajkiem, mąką, solą i pieprzem.Powstałe ciasto można wykorzystać do zrobienia małych pierogów.

Następnie przygotuj kremowy sos grzybowy.Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojone grzyby, czosnek i masło.Dusić razem, następnie wlać bulion, dodać przyprawy i mascarpone.Dusić jeszcze przez chwilę i dodać zioła.

Pozostaje tylko ugotować pierogi we wrzącej wodzie i polać je aromatycznym sosem grzybowym.Okazuje się, że jest to fantastycznie smaczne danie, które również wzmocni Twoje zdrowie, pisze Telegraf.news.

Wcześniej okazało się, czy można jeść czarną końcówkę banana.

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten