Ten prosty i zdrowy przepis na naleśniki stał się ostatnio popularny.Naleśniki są przygotowywane bez mąki i mleka, tylko z bananami i jajkami, dzięki czemu są mniej kaloryczne.
Banany nadają im naturalnej słodyczy, a jajka wzbogacają je w białko.Są doskonałym wyborem na śniadanie lub przekąskę.
Ten deser jest szybki i łatwy w przygotowaniu, w zaledwie dziesięć minut.Potrzebne będą dwa lub trzy banany i taka sama ilość jajek.
Rozgnieć banany widelcem na gładką masę bez dużych kawałków.Dodaj jajka do rozgniecionych bananów i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie jednolite.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko nasmaruj ją oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu naleśników.
Wylej niewielką ilość ciasta na patelnię za pomocą dużej łyżki.Wybierz rozmiar naleśników według własnego uznania.
Rozgnieć trzy banany widelcem na puree.
Zdjęcie: Brett Jordan/unsplash.com.
Smaż je przez dwie minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.Podawaj naleśniki ze zdrowymi dodatkami, którymi mogą być świeże owoce, orzechy, miód lub jogurt grecki.
Wcześniej opublikowano przepis na sałatkę 'Idyllia’ z mięsem, świeżym ogórkiem, jabłkiem i naleśnikiem jajecznym.Okazuje się bardzo soczysty i delikatny.