Home Pyszne przepisy Przepis, który z pewnością odniesie sukces: jak zrobić klasyczne cholodety bez żelatyny

Przepis, który z pewnością odniesie sukces: jak zrobić klasyczne cholodety bez żelatyny

0

Wiele osób przygotowuje cholodety z żelatyną.Jednak klasyczny przepis jej nie zawiera.

Klasyczny przepis na cholodets

  • Czas : 6 godzin.
  • Porcje : 10.

Składniki :
– 1,8 kilograma golonki wieprzowej;
– 1,8 kilograma podudzia cielęcego;
– 8 ząbków czosnku;
– 400 gramów marchwi;
– 700 gramów cebuli;
– 10 liści laurowych;
– 10 gramów pietruszki;
– sól morska do smaku;
– 2 łyżki ziaren pieprzu;
– 15 groszków ziela angielskiego;
– 6 litrów wody.

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i włóż mięso do wrzącej wody.Zmniejszyć ogień i pozostawić na 20-30 minut, aż utworzy się piana.Zbierz ją, dodaj do bulionu cebulę, marchew, liść laurowy, pieprz i sól.Pozostawić na wolnym ogniu przez 6 godzin.Następnie wyjąć cebulę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 4 godziny.
  2. Wyjąć marchewki z bulionu.Mięso również należy wyjąć i ostudzić.Przecedzić bulion przez gazę lub sito.Zmiażdżyć czosnek i dodać do bulionu, w razie potrzeby posolić.Przykryć formę do nalewania folią spożywczą i pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa.
  3. Umieść liście pietruszki na formie, połóż mięso na wierzchu.Zalej wszystko bulionem i wstaw do lodówki.Zastygnięte ciasto przykryć talerzem i odwrócić.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version