Wiele osób przygotowuje cholodety z żelatyną.Jednak klasyczny przepis jej nie zawiera.
Klasyczny przepis na cholodets
- Czas : 6 godzin.
- Porcje : 10.
Składniki :
– 1,8 kilograma golonki wieprzowej;
– 1,8 kilograma podudzia cielęcego;
– 8 ząbków czosnku;
– 400 gramów marchwi;
– 700 gramów cebuli;
– 10 liści laurowych;
– 10 gramów pietruszki;
– sól morska do smaku;
– 2 łyżki ziaren pieprzu;
– 15 groszków ziela angielskiego;
– 6 litrów wody.
Przygotowanie:
- Wlej wodę do rondla, doprowadź do wrzenia i włóż mięso do wrzącej wody.Zmniejszyć ogień i pozostawić na 20-30 minut, aż utworzy się piana.Zbierz ją, dodaj do bulionu cebulę, marchew, liść laurowy, pieprz i sól.Pozostawić na wolnym ogniu przez 6 godzin.Następnie wyjąć cebulę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 4 godziny.
- Wyjąć marchewki z bulionu.Mięso również należy wyjąć i ostudzić.Przecedzić bulion przez gazę lub sito.Zmiażdżyć czosnek i dodać do bulionu, w razie potrzeby posolić.Przykryć formę do nalewania folią spożywczą i pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa.
- Umieść liście pietruszki na formie, połóż mięso na wierzchu.Zalej wszystko bulionem i wstaw do lodówki.Zastygnięte ciasto przykryć talerzem i odwrócić.
.