Home Pyszne przepisy Przepis, który wychodzi za pierwszym razem: przygotowanie klasycznego włoskiego tiramisu

Przepis, który wychodzi za pierwszym razem: przygotowanie klasycznego włoskiego tiramisu

0

Istnieje wiele przepisów na tiramisu.Jednak ser mascarpone, herbatniki savoiardi i kawa są takie same.

Przepis na tiramisu krok po kroku

  • Czas: 6 godzin.
  • Porcje: 8.

Składniki:
– 500 gramów sera mascarpone;
– 10 gramów kawy mielonej;
– 200 gramów białka;
– 100 gramów żółtek;
– 130 gramów cukru;
– 200 gramów gotowej kawy filtrowanej lub Americano;
– 30 gramów amaretto lub brandy;
– 2 paski (paczki) gotowych paluszków savoiardi;
– Czekolada lub kakao do posypania.

Przygotowanie:.

  1. Wyjmij wcześniej serek mascarpone z lodówki.Dodaj do niego zmieloną kawę i dokładnie rozgnieć wszystko widelcem.
  2. Dokładnie umyj jajka.W osobnej misce ubić zimne białka ze 120 gramami cukru na jasną pianę.Dodać szczyptę soli i cukier.Ubij na sztywną pianę.
  3. Ubij żółtka z 10 gramami cukru, dodaj ser mascarpone i wymieszaj trzepaczką.
  4. Dodaj ubite białka do masy mascarpone w 3 porcjach.Wszystko delikatnie wymieszać trzepaczką.
  5. Przygotuj jasną kawę i wlej do niej alkohol.
  6. Rozsmaruj trochę kremu na dnie formy.
  7. Namocz każdą z pałeczek savoiardi w kawie i likierze i umieść w formie.Ponownie posmaruj całość kremem.Kontynuować, aż skończą się biszkopty.
  8. Posyp powierzchnię tiramisu kakao i wstaw deser do lodówki na 4-6 godzin, aby się zaparzył.

.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version