Aby uzyskać naprawdę smaczne jajka faszerowane, lepiej użyć prostego domowego majonezu.Farsz można nakładać zwykłą łyżką, ale jeśli chcesz, aby danie było piękniejsze, użyj rękawa do ciasta.
Jajka faszerowane 'Mimosa’ – przepis krok po kroku
- Czas: 40 minut.
- Porcje : 6.
Składniki:
– 6 jajek;
– 1 łyżka domowego majonezu;
– 1 łyżka szczypiorku lub zielonej cebulki (tylko zielona część);
– jedna trzecia łyżeczki soli;
– 3 – 4 liście sałaty.
Przygotowanie:
- Ugotować 6 jajek na twardo, ostudzić i obrać.Następnie przekroić je na pół i za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjąć żółtka.
- Drobno posiekaj zieloną cebulkę lub szczypiorek.
- Połowę wszystkich żółtek utrzeć z 1 łyżką majonezu, 1 łyżką cebuli i 1/3 łyżeczki soli.Nadziać połówki jajek powstałą pastą.
- Pozostałe żółtka rozdrobnić na okruchy i posypać już nafaszerowane jajka.
- Podawać na liściach sałaty.
.