Zwykła biała kapusta nabierze smaku, gdy zostanie ugotowana według tego wykwintnego przepisu.Zrób z niej zapiekankę, wyrafinowane francuskie danie, które jest łatwe do wykonania nawet dla początkującego kucharza.
Będziesz potrzebować:
- Średnia kapusta.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- 120 g sera gouda lub innego sera, który dobrze się topi.
- 3 ząbki czosnku.
- 40 g parmezanu.
- 450 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20-33%.
- Ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
- 4 gałązki tymianku.
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę należy pokroić w duże plastry.
Zdjęcie: 8photo/freepik.com.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.W międzyczasie pokrój kapustę na duże plastry.Gdy piekarnik będzie gorący, umieść warzywa na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem.Piec przez 20 minut, a następnie odwrócić kawałki i gotować przez kolejne 20 minut.
Zetrzyj czosnek i parmezan na drobnej tarce.Dodaj składniki do śmietany.Doprawić mieszankę gałką muszkatołową.Upieczony jarmuż przełożyć do głębokiej formy, zalać śmietaną, doprawić tymiankiem, posypać startą goudą i piec przez kolejne pół godziny na złoty kolor.
Wcześniej okazało się, jakie sałatki mogą zastąpić nudnego Oliviera.
Według portalu Lifehacker.