Strona głównaPyszne przepisyPolska adzhika bijąca światowe rekordy

Polska adzhika bijąca światowe rekordy

Adżika to pikantna przekąska z różnych warzyw, często przygotowywana na zimę.Może być dodawana do potraw, rozsmarowywana na zwykłym chlebie lub podawana do mięsa.

Spośród wielu różnorodnych przepisów wybraliśmy jeden, który spodoba się każdemu.Przepis polskiego szefa kuchni i restauratora Eugeniusza Kłopotenko na przetwory zimowe sprawdzi się w 100%.

Przepis na polską ajikę

  • Czas: 1 godzina.
  • Porcje: 8.

Składniki na 8 półlitrowych słoików:
– 2 kg cukinii;
– 1 kg pomidorów;
– 500 gramów słodkiej papryki;
– 500 gramów marchwi;
– 10 ząbków czosnku;
– 200 gramów oleju słonecznikowego;
– 1 łyżeczka papryczki chili;
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
– 3 łyżki cukru;
– 2 łyżki soli;
– 2 liście laurowe;
– 1 łyżka 9% octu stołowego.

Przygotowanie:.

  • Warzywa dokładnie opłukać, w razie potrzeby obrać i usunąć łodygi.Pokrój wszystkie warzywa na losowe kawałki, które są umieszczane w maszynce do mięsa.


Gotowanie ajika / Zdjęcie autorstwa Klopotenko.

  • Zmiel wszystko przez maszynkę do mięsa w jednej dużej misce lub od razu w dużym garnku, w którym będziesz gotować ajika.
  • Wyślij mieszankę warzywną do gotowania na średnim ogniu, wlej do niej olej słonecznikowy.Dodaj cukier i sól.Gotuj przez 40 minut od zagotowania, od czasu do czasu mieszając.Nie przykrywać pokrywką.


Gotowanie ajika / Zdjęcie autorstwa Klopotenko.

  • Na 10 minut przed końcem gotowania wycisnąć na patelnię 10 ząbków czosnku, dodać mielony czarny pieprz, chili i liście laurowe.Wymieszać i kontynuować gotowanie.
  • W międzyczasie wysterylizuj słoiki i pokrywki.


Gotowanie ajika / Zdjęcie autorstwa Klopotenko.

  • Wlać ocet, wymieszać, zdjąć z ognia i natychmiast przelać ajika do słoików.
  • Zamknąć szczelnie pokrywkami typu twist-off lub zwykłymi metalowymi pokrywkami.Pozostaw słoiki z ajika do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj do roku w chłodnym miejscu.

Smacznego!

.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten