Strona głównaCiekawyOnkolog wymienił dwa produkty spożywcze o niebezpiecznie wysokiej zawartości substancji rakotwórczych

Onkolog wymienił dwa produkty spożywcze o niebezpiecznie wysokiej zawartości substancji rakotwórczych

Według słów chirurga urologicznego Marka Gadziyana, opublikowanych w 'MedicForum’, istnieje szereg produktów zawierających zwiększoną ilość czynników rakotwórczych – substancji, które prowokują rozwój raka.

W szczególności, według niego, liderami pod względem zawartości substancji rakotwórczych są chipsy i wędzone kiełbasy.W procesie ich produkcji azotyny i azotany są aktywnie wykorzystywane do poprawy ich smaku i konserwacji.W wyniku reakcji chemicznych zachodzących w organizmie człowieka mogą one przekształcić się w niebezpieczne związki rakotwórcze.

Popularne produkty, takie jak szynka, kiełbasy i hamburgery są również zagrożone.Przetwarzanie tych produktów w wysokiej temperaturze podczas smażenia lub pieczenia prowadzi do uwalniania szkodliwych substancji.

Innym czynnikiem przyczyniającym się do raka jest nadmierne spożycie soli i cukru , ostrzega dr Gajiyan.

Według lekarza, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy prowadzić zdrowy tryb życia – pić wystarczającą ilość płynów, mniej alkoholu, nie palić, kontrolować wagę, unikać stresu i depresji.Warto również mniej siedzieć i więcej się ruszać.

W związku z tym spożywanie niektórych popularnych pokarmów i złe nawyki mogą powodować ryzyko zachorowania na raka.W celu zapobiegania zaleca się zdrowy styl życia.

Łukasz Simon
Łukasz Simon
Witaj drogi czytelniku. Dziękuję za odwiedzenie mojej kolumny. Wszystko, co piszę, znalazłem w Internecie i sam wypróbowałem. Mam nadzieję, że Ci się podobało i wrócisz ponownie!
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Am beliebtesten